Podporí rozsiahly projekt rozvoja cestového ruchu Vtáčie údolie

19.03.2008 Humenné

Humenné 19. marca (TASR) - Podporu projektu zábavného parku Vtáčie údolie, ktorý má vzniknúť v blízkosti Humenného, vyjadrila dnes vláda SR na svojom výjazdovom rokovaní v Humennom.
Projekt s celkovými nákladmi 4 miliardy korún vznikne v rámci verejno-súkromného partnerstva na ploche 450 hektárov. Vystavať ho má holandská spoločnosť Darc Leisure. Vláda ocenila, že samosprávy prichádzajú s projektmi rozvoja cestového ruchu a zvyšovania zamestnanosti a že sa nemusí zaoberať iba odnímaním poľnohospodárskej pôdy najvyššej bonity na výstavbu priemyselných hál. \"Z tohto dôvodu sme dnes prijali celý rad rozhodnutí, ktoré sa týkajú pozemkov, ktoré majú byť vyňaté. Ide najmä o vojenské lesy na realizáciu tohto projektu. A môžem veľmi jasne povedať, že ak tento projekt sa ukáže ekonomicky reálny, pretože ide o investora, ktorý musí preukázať svoju pripravenosť zainvestovať, vláda SR ho podporí vrátane poskytnutia pozemkov, \" uviedol na tlačovej besede premiér Robert Fico. Zároveň vyjadril poďakovanie predsedovi Prešovského samosprávneho kraja Petrovi Chudíkovi, ktorý sa značnou mierou pričinil o realizáciu spomínaného zámeru. \"Náš kraj má obrovský a nevyužitý potenciál v oblasti cestovného ruchu a zameriavať by sme sa rozhodne mali aj týmto smerom, \" povedal Chudík.
S výnimkou Disneylandu v Paríži bude projekt Vtáčie územie jedinečný v celej Európe. Hlavnou atrakciou budú tri stredne veľké zábavné parky s rôznou tematikou, založené na grandióznosti a bohatej histórii Slovenska. Chýbať nebudú ani športové areály vrátane golfového ihriska a lyžiarskeho svahu. Súčasťou parku budú aj stajne, jazdecký klub a zvierací park.
Vláda tiež podporila realizáciu priemyselného parku v Medzilaborciach, do ktorého má vstúpiť český investor. Zhruba 400 miliónov Sk chce v ňom investovať strojárenská firma HOPAX, s.r.o. V novej prevádzke na výrobu žeriavov, montovaných hál a náhradných dielov by tak v prvej etape mal vytvoriť zhruba 300 pracovných miest. Pozornosť a podporou vyjadrili členovia vlády aj projektu rozvoja cestového ruchu v rekreačnej oblasti Sninských rybníkov.
 

Vyberte región